Skip to main content

Gabriel Bebeşelea

Gabriel Bebeşelea (1987) je znan kot eden najboljših romunskih dirigentov zadnjih generacij. Navdušuje s svojim entuziazmom in muzikalnostjo, ki sta ga popeljala pred dirigentske pulte vodilnih mednarodnih orkestrov, med katerimi so, denimo, Simfonični orkester Berlinskega radia in Orkester Koncertne hiše iz Berlina, Kraljevski filharmonični orkester, Narodni orkester Capitole de Toulouse, Simfonični orkester iz Barcelone in Singapurja, Narodni filharmonični orkester Rusije ter Državni akademski simfonični orkester Jevgenija Svetlanova. Bebeşelea je leta 2020 prevzel mesto prvega dirigenta Filharmoničnega orkestra Georgeja Enescuja iz Bukarešte in postal šef dirigent Filharmoničnega orkestra Severne Makedonije. Ob tem je že od leta 2016 tudi prvi dirigent Državnega filharmoničnega orkestra Transilvanije v Cluj-Napoci. 

Med trenutne vrhunce sodijo nastopi s Filharmoničnim orkestrom iz Marseilla, Narodnim orkestrom iz Lila ter vrnitev k Orkestru Koncertne hiše iz Berlina, Narodnemu filharmoničnemu orkestru Rusije, Simfonikom iz Bochuma, Janáčkovi filharmoniji iz Ostrave in Orkestru iz Ulstra.

Bebeşelea je navduševal že v prvih letih svojega študija: osvojil je prvo nagrado dirigentskega tekmovanja Lovra von Matačića v Zagrebu ter prvo nagrado Glasbene mladine v Bukarešti. Bil je polfinalist tekmovanja Donatelle Flick pri Londonskem simfoničnem orkestru ter polfinalist tekmovanja Gustava Mahlerja pri Bamberških simfonikih.

Izkazal se je kot izjemen operni dirigent, zato je že leta 2011 postal prvi dirigent Romunske narodne opere v mestu Iaşa in se s tem zapisal v zgodovino kot najmlajši dirigent s takšnim nazivom v Romuniji. Leta 2015 je postal prvi dirigent Narodne romunske opere v Cluj-Napoci. Leta 2014 je prejel nagrado za najboljšega dirigenta, ki jo podeljuje sklad romunskih narodnih oper. Ob tem se je še naprej izpopolnjeval: denimo leta 2015 pri dveh legendarnih dirigentih, Bernardu Haitinku in Kurtu Masurju. Leta 2011 pa je prejel štipendijo, ki je vključevala izpopolnjevanje pri Kraljevem orkestru Concertgebouw iz Amsterdama, kjer je asistiral Marissu Jansonsu, Bernardu Haitinku, Herbertu Blomstedtu, Christophu von Dohnanyiju, Philippu Herrewegheju, Davidu Zinmanu in Eliahu Inbalu.

Gabriel Bebeșelea ob dirigiranju zavzeto preiskuje in odkriva pozabljeno glasbo ter je tako zaslužen za odkritje več dolgo pozabljenih glasbenih mojstrovin. Leta 2017 je ustanovil ansambel Musica Ricercata, mednarodni umetniški kolektiv, ki je izurjen v zgodovinsko informiranih izvedbah in prinaša na svetlo te ponovno odkrite mojstrovine.

S Simfoničnim orkestrom Berlinskega radia je posnel  zgoščenko z novo odkritimi deli Georgeja Enescuja (Oratorij Duhovi in Pastorala – fantazija za mali orkester). Zgoščenka je izšla pri založbi Capriccio. 

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava