Skip to main content

O Festivalu Maribor 2021

Umetniki prilagajanja in preobrazbe

Izkušnje preteklega leta so močno zatresle mnoga področja človekovega življenja. Tudi v kulturnem življenju so se čutile težke posledice – sedem mesecev so naše koncertne dvorane ostale zaprte. Po vsem tem času je veselo pričakovanje novih skupnih doživetij in dobre glasbe v živo neizmerno!

Leto, ki smo ga preživeli v globalni krizi, nas je spomnilo, da sta ohranjanje optimizma ter zmožnost hitrega prilagajanja temeljni veščini za preživetje. Ti veščini smo ob izvedbi Festivala Maribor 2020 urili do popolnosti in sredi koronskega leta uspešno izvedli mednarodno pisan festival vrhunske glasbe. Zato s ponosom gledamo nazaj, prihodnost pa pričakujemo samozavestno.

Želja po druženju in sproščenosti nam je bila v navdih pri oblikovanju programa Festivala Maribor 2021. Stavili smo na spontanost in se preizkusili v tisti izjemni veščini, ki nas uči sprejemati stvari takšne, kot so. Ko ti življenje ponudi limone, si naredi limonado!

O iznajdljivosti nas marsikaj lahko naučijo prebivalci nestanovitnega in neusmiljenega zahodnega Balkana. Tam najdemo mojstre prilagajanja, ljudi, ki na življenje gledajo s trpko modrostjo in pikrim humorjem. Tam so vrelci življenjske radosti redkeje posejani, a zato toliko bolj vroči. 

Prav to spontanost in strast želimo prenesti na Festival Maribor 2021, zato smo k sodelovanju pritegnili nekaj odličnih glasbenikov jugovzhodne Evrope. Naš osrednji gost bo izjemni severnomakedonski pianist Simon Trpčeski. Trpčeski je precej nenavaden pianist, je namreč eden redkih glasbenikov s področja nekdanje Jugoslavije, ki se mu je posrečilo prebiti v sam vrh mednarodne scene klasične glasbe. Nastopa z Berlinskimi filharmoniki, na največjih odrih Londona ter z glasbeniki, kot so zvezdniški violončelist Daniel Müller-Schott, ki bo prav tako naš gost. Trpčeski kljub svetovnim uspehom ostaja pristen in zvest svojim koreninam. Je glasbenik, ki se mu muzika pretaka po žilah in ostaja Makedonec od glave do peta. Zdaj ko je osvojil svet, se vedno bolj posveča glasbi svoje domovine. Na Festivalu Maribor se nam bo predstavil v vsej svoji raznovrstnosti: kot mojster klasične glasbe in kot sproščen glasbenik, ki temperamentno in spontano igra s svojimi izjemnimi kolegi iz Severne Makedonije. Ti
so prav tako priznani glasbeniki na mednarodni klasični sceni, druži pa jih sodelovanje pri projektu Makedonissimo.

Trpčeskemu se bo na otvoritvenem koncertu Festivala Maribor pridružil eden najobetavnejših dirigentov jugovzhodne Evrope, Romun Gabriel Bebeşelea. Skupaj s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor bodo izvedli virtuozna dela Franza Liszta, Zoltána Kodályja in Georgeja Enescuja, skladateljev, ki jih je zaznamovala glasba vzhodne Evrope. 

Ob zaključku festivala se bo v Maribor vrnil No Borders Orchestra, ki je z drznim koncertom že leta 2019 navdušil naše občinstvo. V orkestru, ki še zmeraj uspešno podira meje, so zbrani izjemni mladi, mednarodno
uspešni glasbeniki, ki izhajajo iz nekdanjih jugoslovanskih republik in delujejo v vodilnih evropskih orkestrih. S svojim novim projektom se dotikajo pereče teme, ki zaznamuje tudi njihovo umetniško delovanje: projekt Ni vrnitve v normalnost opozarja na ekološko problematiko v (post)koronskem času in z glasbo transformacij spodbuja k spremembi.

Festival Maribor ne bi bil takšen, kakršnega poznamo, če ne bi hkrati ponudil očarljivih in razburljivih glasbenih dogodkov za celotno družino. Letos bo v ospredju tolkalski spektakel Simfonično popotovanje ritma, v katerem bo priznani Slovenski tolkalni projekt SToP v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor razgrnil zvočno razkošje tolkal in glasbe z različnih koncev sveta. Družine s svojimi najmlajšimi pa se bodo letos ponovno lahko v prijetnem in sproščenem okolju prepustile klavirski glasbi na koncertu s  pianistko Adriano Magdovski.

Ponovno bomo stavili na živo, fizično izkušnjo med glasbeniki in poslušalci. Želimo si več druženja med glasbeniki in obiskovalci, tistega pravega festivalskega duha, ki ga vedno zaznamujeta spontanost in priložnost za odkrivanje novega. Naj bo Festival Maribor 2021 festival sproščenosti, raznolikosti in barvitosti, trenutek in kraj, kjer se bomo srečali občinstvo ter izjemni in odprti glasbeniki. Ta povezanost je bistvo, srce našega festivala. Veseli bomo, če boste z nami!

 

Barbara Švrljuga Hergovich,
vodja programa Koncertne poslovalnice in Festivala Maribor
Narodni dom Maribor

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava