Skip to main content

Simon Trpčeski

Rezidenčni glasbenik Festivala Maribor 2021

Makedonski pianist Simon Trpčeski (1979) se je kot redkokateri glasbenik s področja nekdanje Jugoslavije uveljavil med vodilnimi glasbeniki mednarodne scene. Njegova bleščeča mednarodna kariera se je pričela pred skoraj dvajsetimi leti, ko ga je na svetovno zvezdniško sceno izstrelil niz uspešnih koncertov v sklopu sheme Nova generacija umetnikov Radia BBC 3, ob tem pa je leta 2003 prejel nagrado Kraljevega filharmoničnega društva za mlade umetnike.

Odtlej nastopa z orkestri, kot so Concertgebouw, Ruski narodni orkester, Simfonični orkester Zahodnonemškega radia, Narodni orkester Francije, Newyorški filharmoniki, Filharmonični orkester Kitajske in Simfonični orkester iz Sydneyja. Redno nastopa na solističnih recitalih v kulturnih prestolnicah, kot so New York, Pariz, München, Praga, Sao Paulo, Sydney, Peking, Tokio in London, kjer je bil nedavno tudi rezidenčni umetnik dvorane Wigmore. Nastopa na prestižnih festivalih, med katerimi so Verbier, Bergen, Baltsko morje in BBC Proms.

Kot predan komorni glasbenik trenutno nastopa predvsem z violončelistom Danielom Müller-Schottom, posveča pa se tudi koncertom z zasedbo Makedonissimo, ki sta jo ustanovila skupaj s skladateljem Pandetom Šahovim. Zasedba predstavlja glasbeno in kulturno izročilo njegove rojstne Severne Makedonije.

Simon Trpčeski je izdal tudi številne posnetke. Že njegov prvi posnetek, izdan leta 2002 pri založbi EMI, je prejel nagradi »urednikov izbor« ter »debitantski album leta« revije Gramophone. Leti 2010 in 2011 sta mu prinesli nagrade classic fm, diapason d'or in gramophone za album z interpretacijami vseh Rahmaninovih koncertov. Leta 2017 je ponovno prejel nagrado diapason d'or, takrat za klavirske koncerte S. Prokofjeva (izdano pri založbi Onyx).

Trpčeski s posebno podporo vodilne severnomakedonske kulturne in umetniške organizacije KulturOp redno sodeluje z mladimi glasbeniki Severne Makedonije in tako pomaga razvijati naslednjo generacijo umetnikov v svoji rodni deželi.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava