Skip to main content

Makedonissimo

Simon Trpčeski, klavir

Hidan Mamudov, klarinet, saksofon, kaval

Aleksandar Krapovski, violina

Aleksander Somov, violončelo

Vlatko Nušev, tolkala

Dvorana Union, Maribor

Pande Šahov: »Pletenki« (Pleti), venček makedonskih ljudskih plesov in spevov

Makedonissimo, v prevodu »zelo makedonsko«, je srčni projekt Simona Trpčeskega. Ideja o prepletu dveh glasbenih svetov, v katerih biva ta glasbenik, je dolgo zorela. Trpčeski je namreč doma tako v avtohtoni glasbi svoje domovine kot na sofisticiranem mednarodnem podiju evropske umetniške glasbe, na katerem vladajo virtuozi. In povsem naravno je ta očarljiva svetova združil. 

Idejo je dokončno uresničil leta 2017, delo, ki je nastalo, pa posvetil svojemu »makedonskemu narodu«. Za izvedbo projekta je zbral zasedbo izjemnih glasbenikov iz regije, ki podobno kot on delujejo na vrhunskem mednarodnem podiju klasične glasbe.

Makedonissimo vključuje nabor makedonskih plesov in nekaj spevov, ki dodajo šarm inštrumentalnim dimenzijam projekta. Trpčeski je pripravil izbor v posvetovanju s strokovnjaki z Inštituta za folkloro Marka Cepenkova in Ansambla folklornih plesov in pesmi Tanec. Projekt mu je omogočil enkratno priložnost za sodelovanje s makedonskim skladateljem Pandejem Šahovim, ki živi in dela v Londonu. Šahov je napisal aranžmaje in jih z velikim navdušenjem oblikoval v 80 minut glasbe. 

Makedonissimo vključuje kvintet, ki prispeva komornoglasbeni pogled na makedonsko ljudsko glasbo, v njem pa slišimo klavir, violino, violončelo, klarinet, saksofon in kaval ter tolkala. Ob Simonu Trpčeskem nastopajo violinist Aleksandar Krapovski (zaposlen v Operi v Barceloni), čelist Aleksander Somov (prvi violončelist Filharmoničnega orkestra iz Strasbourga), klarinetist, saksofonist in kavalist Hidan Mamudov (živi in ustvarja na Dunaju) ter tolkalec Vlatko Nušev (živi in ustvarja v Skopju). Glasbeniki so že uspešno gostovali v številnih mestih in državah po Evropi. Zasedba je premierno nastopila na festivalu v nemškem mestu Ludwigsburg, kar je bil plod zelo uspešnega sodelovanja Trpčeskega na tem festivalu s finskim dirigentom Pietarijem Inkinenom. Sledili so nastopi v Ljubljani, Londonu (dvorana Wigmore), Liverpoolu, Birminghamu, Varšavi, Gdansku, Katowicah, Szczecinu, Lillu, Amsterdamu in Beogradu. 

Vstopnice: 15 € (spletni nakup) / upokojenci 12 € / študenti, invalidi 7,50 €.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava