Skip to main content

Simon Trpčeski in prijatelji

Simon Trpčeski, klavir

Hidan Mamudov, klarinet, saksofon, kaval

Aleksandar Krapovski, violina

Sorin Spasinovici, viola

Aleksander Somov, violončelo

Vlatko Nušev, tolkala

Dvorana Union, Maribor

Koncert komorne glasbe, kakršnega še niste slišali

Dmitrij Šostakovič: Trio št. 2 v e-molu za klavir, violino in violončelo, op. 67
Tome Mančev: Tanec za tolkala in klavir
***
Max Bruch: Romanca v F-duru, op. 85, za violo in klavir
Francis Poulenc: Sonata za klarinet in klavir, FP 184
Pande Šahov: Kvintet za klavir, klarinet, violino, violončelo in tolkala
Guillaume Connesson: Divertimento (prir. za sekstet: Vlatko Nušev)

Temperament, s katerim odraščamo, nas zaznamuje za vedno, tudi v glasbi. Morda lahko s tem deloma pojasnimo, zakaj glasbeniki tudi po tem, ko že dolgo ubirajo svetovljanska pota, zapisane note slišijo in izvajajo na različne načine.

Glasbenike, ki se bodo na tem koncertu zbrali okrog Simona Trpčeskega, povezuje skupno poreklo in temperament – vsi prihajajo z Balkana in so s tamkajšnjo ljudsko glasbo tesno povezani. Ljubezen do tega ljudskega izročila je njihova stična točka in zato morda tudi velika dela klasične glasbe razumejo na podoben način. Tako povezani, tvorijo nevsakdanjo komorno skupino, ki k snovanju koncerta pristopa na izviren način. Njihov glasbeni okus je neomejen, tako kot njihova muzikalnost in virtuoznost. Z enako predanostjo igrajo dela klasične in sodobne glasbe, dela Maxa Brucha, Francisa Poulenca in Dmitrija Šostakoviča postavljajo ob bok novim delom svojih sodobnikov in sonarodnjakov. 

Priložnost bomo imeli slišati enkraten program s klasičnimi mojstrovinami komorne glasbe in razpoloženjsko iskrivimi novimi deli. Poleg že omenjenih skladateljev nam bodo predstavili dela sodobnikov: v Angliji živečega makedonskega skladatelja Pandeja Šahova, ki ga poznamo tudi kot avtorja glasbe za projekt Makedonissimo, tolkalski ognjemet skladatelja Tomeja Mančeva iz Severne Makedonije ter glasbo Guillauma Connessona, enega najpogosteje izvajanih in komunikativnih sodobnih francoskih skladateljev.

Rdeče niti koncerta ne bo mogoče spregledati – globoke povezanosti glasbenikov, ki spajajo raznolikost klasičnega, ljudskega in novega, mentalitete tako zahodnega kot vzhodnega, glasbenikov, ki ustvarjajo z iskreno odprtostjo in željo, da poslušalce z glasbo navdušijo za glasbo. 

Vstopnice: 15 € (spletni nakup) / upokojenci 12 € / študenti, invalidi 7,50 €.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava