Skip to main content

Vam je še všeč Brahms?

Aleksander Somov, violončelo

Simon Trpčeski, klavir

Dvorana Union, Maribor

Robert Schumann: Adagio in Allegro za violončelo in klavir v As-duru, op. 70
Johannes Brahms: Sonata za violončelo in klavir št. 2 v F-duru, op. 99
***
Anton Webern: Tri male skladbe za violončelo in klavir, op. 11
Dmitrij Šostakovič: Sonata za violončelo in klavir v d-molu, op. 40

S tako zahtevnim sporedom, kot ga napovedujemo za ta koncert, se lahko spopadejo zgolj najdrznejši, vrhunski virtuozi in najbolj pronicljivi glasbeniki obenem. Aleksander Somov, ki bo nam tem koncertu nadomestil Daniela Müller-Schotta, in Simon Trpčeski sta takšne vrste glasbenika. Sta na vrhuncu svojih ustvarjalnih moči in s svojimi prepričljivimi zasnovanimi nastopi osvajata poslušalstvo. V tem prodornem duu lahko uresničita vse svoje predstave o izvrstnem koncertu: ta mora biti poln izzivov, trd oreh po virtuozni in umetniški plati, v jedru pa je dobra glasba, ne glede na njen izvor ali priljubljenost.

Prav takšen bo koncert, ki nas čaka na Festivalu Maribor. Od sonat klasičnega 19. stoletja preko sporočilno močne glasbe Dmitrija Šostakoviča do minimalne glasbe Antona Weberna – spored nas  potaplja v bogastvo, raznolikost in intenzivnost komorne umetnosti za violončelo in klavir. Ne gre za površinsko všečnost, ta glasba nas zares posrka v glasbeni univerzum, v katerem zunanja resničnost za trenutek kot da izgine. Tak pobeg v fantazijo največjih razsežnosti nam zagotovo prav pride. 

Vstopnice: 15 € (spletni nakup) / upokojenci 12 € / študenti, invalidi 7,50 €.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Koncert je del Komornega cikla 2019/2020 Narodnega doma Maribor, ki smo ga prvotno načrtovali dne 7. maja 2020. Abonenti Komornega cikla svojo brezplačno vstopnico prevzamete v Informacijski pisarni v času uradnih ur ali uro pred koncertom v dvorani Union.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava