Skip to main content

Ni vrnitve v normalnost

No Borders Orchestra

Dirigent: Premil Petrović

Solist: Vladimir Kostov, violina

Dvorana Union, Maribor

John Adams: Shaker Loops
Max Richter: Vivaldi Recomposed
***
Ivan Božičević: Rethink! (Trailer) Symphony of Exigent Transformation (Simfonija nujne preobrazbe)
Richard Strauss: Metamorfoze za 23 solističnih godal

No Borders Orchestra (NBO) je v evropskem merilu enkratna skupina glasbenikov. Sestavljena je iz najboljših profesionalnih inštrumentalistov iz različnih držav, verskih in etničnih skupin zahodnega  Balkana. Skupaj se dvigajo nad politične opredelitve in dokazujejo, da najpomembnejši, humani cilji lahko povezujejo različno in nasprotujoče. Na tem temelji njihovo dvojno poslanstvo: ustvarjati izjemno glasbo in dvigovati zavest o perečih družbenih temah.

No Borders Orchestra poleg tega dokazuje, da glasba ni zgolj stvar zaprtih koncertnih dvoran, temveč zmore in mora preseči razlike med ljudmi ter prispevati k skupnemu dobremu. Verjetno ni izziva, ki bi bolj potreboval takšno humano naravnanost kot svet po pandemiji. Prav zdaj je čas, da človeštvo stopi skupaj, pozabi na razlike in se posveti skupnemu cilju, ki je pomembnejši od parcialnih interesov. Glasbeniki iz NBO verjamejo, da njihova izkušnja pri združevanju ljudi z Balkana skozi glasbo lahko pomaga tudi današnjemu pokoronskemu svetu. 

Pri pričujočem projektu se je No Borders Orchestra pridružil vrsti vrhunskih ustvarjalcev in znanstvenikov, ki so naslovili javno pismo na evropski politični vrh z zahtevo, da se po pandemiji izogne »vrnitvi v normalnost«. Pravijo: »Onesnaženje, klimatske spremembe in uničenje zadnjih pasov narave je pripeljalo svet do točke preloma. Zato in zaradi naraščajočih družbenih neenakopravnosti  verjamemo, da je ‘vrnitev v normalnost’ nepredstavljiva. Potrebujemo spremembo, temeljito moramo prevetriti svoje cilje, vrednote in gospodarstvo. Ukrepati moramo zdaj.« 

Koncert tematizira preobrazbo v in skozi glasbo. Slišali bomo minimalistično skladbo Shaker Loops, eno najpogosteje izvajanih del slovitega ameriškega skladatelja Johna Adamsa, preobrazbo  solističnih koncertov Štirje letni časi Antonia Vivaldija, kot jih je z modernim ušesom slišal skladatelj Max Richter, in kot krono še razkošno godalno delo Metamorfoze Richarda Straussa, odraz skladateljevega duševnega stanja ob bolečem uničenju, ki mu je bil priča ob koncu druge svetovne vojne. Zazvenela bo tudi kratka glasbena napoved (Trailer) večjega dela, ki ga je priznani  hrvaški skladatelj Ivan Božičević napisal po naročilu No Borders Orchestra in ki v naslovu, Simfonija nujne preobrazbe, povzema sporočilo zadnjega festivalskega večera. 

Vstopnice za izven: 25 € (spletni nakup) / upokojenci 20 € / študenti, invalidi 12,50 €.
Vstopnice s popustom je možno kupiti le v Informacijski pisarni Narodnega doma Maribor in največ uro pred koncertom na prizorišču koncerta.

Koncert za izven in za imetnike abonmaja Orkestrskega cikla 2021/2022.

Pogostitev glasbenikov: Fructal.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava