Skip to main content

Premil Petrović

Premil Petrović je iniciator in umetniški vodja No Borders Orchestra. Dirigiranje je študiral na Akademiji Hannsa Eislerja v Berlinu. Prejel je ugledni štipendiji Heinricha Bölla in Musik Theater Heute, ki jo podeljuje Akademija Nemške banke. Leta 1996 je ustanovil glasbeno gledališče Cinema REX, eno pomembnejših politično angažiranih beograjskih prizorišč v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Trenutno živi v Berlinu in dirigira različnim orkestrom po svetu ter gostuje na mednarodnih festivalih. Ukvarja se z izvedbami stare, klasicistične, romantične in sodobne glasbe ter opernega in simfoničnega repertoarja. Za dosežke na področju sodobne glasbe je prejel nagrado Hannsa Eislerja. Pogosto dirigira v eksperimentalnem glasbenem gledališču; za film Pierrot Lunaire Brucea LaBrucea, ki je bil leta 2014 izveden na Berlinalu in je prejel nagrado teddy, je posnel novo izvedbo Schönbergove glasbe. 

Posebno uspešno sodelovanje ga povezuje z eno vodilnih srbskih skladateljic, Isidoro Žebeljan. Dirigiral je na premierah njenih oper na Festivalu Bregenz v Avstriji, Settimana musicale v Italiji in na zagrebškem Glasbenem bienalu. Z režiserjem Brettom Baileyjem je sodeloval pri novi postkolonialni produkciji opere Macbeth Giuseppeja Verdija v priredbi Fabrizia Cassola v Cape Townu v Južni Afriki. Ta operna produkcija je doživela več kritiško odlično sprejetih izvedb tudi na nekaterih vodilnih festivalih po Evropi (npr. na Dunajskih slavnostnih tednih, festivalih d´Automne v Parizu, Kunstenfestivaldesarts v Bruslju, Operadagen v Rotterdamu, Theaterformen v Braunschweigu, v centru Barbican v London ter v Hamburgu, Lizboni, Strasbourgu in Toulousu). 

Premil Petrović ne dirigira zgolj številnim evropskim orkestrom, temveč tudi filharmoničnima orkestroma iz Cape Towna in Aucklanda, opernim produkcijam v Vancouvru in Filadelfiji, Filharmoničnemu  orkestru in Teatru Colon iz Buenos Airesa idr.

Leta 2015 je pri založbi Deutsche Grammophon izšel njegov prvi posnetek z No Borders Orchestra.

Za slepe in slabovidne(CTRL+F2)
barva kontrasta
velikost besedila
označitev vsebine
povečava